Moestuinouders



Een aantal jaren geleden is een klein groepje ouders gestart met een aantal moestuinbakken in de achtertuin van de school. Steeds een bak meer, enthousiaste kinderen, een
leuke oogst en daar dan samen van snoepen op school. Het bleek een leuke en leerzame toevoeging aan het reguliere lesprogramma. Maar door onder andere de coronaperiode, was het lastiger de moestuin bij te houden. Bij de start van schooljaar 2023-2024 kwam er een oproep op social schools of er ouders waren die mee wilden helpen de moestuin weer op te starten. Er kwamen veel aanmeldingen  binnen, er werd een clubje coördinatoren samengesteld, er kwamen nieuwe moeskids en zo werd de moestuin van basisschool de Trompetter een groot project. 
 

Iedere week op vrijdag van half 1 tot 2 uur komen er drie ouders naar de moestuin. Ieder jaar is er een vaste groep van 8 moeskids, die bij de start in januari samen een plan maken en nadenken over welke projecten er dit jaar opgepakt gaan worden. Zo is de eerste groep gestart met het creëren van nieuwe bakken en een kruidenspiraal. Ook zijn er compostbakken gemaakt en is het de wens om koude bakken te maken. Een groep van ongeveer 12 (groot)ouders zijn om toerbeurt aan de beurt om te helpen. Uit iedere klas mogen twee kinderen komen helpen. Er wordt gezaaid, geoogst, onkruid gewied, voor de insecten, vogels en kikkers gezorgd en nog veel meer. Iedere ouder geeft begeleiding aan 3 á 4 kinderen.  

Ondernemers uit de buurt helpen om materiaal bij elkaar te krijgen. Compost, hout, zaadjes, bloembollen. Handige klusouders komen af en toe een handje helpen bij een groot project.  

Het is heel leuk om te zien hoe de kinderen zich verwonderen. Ze zijn zo enthousiast en komen met de beste ideeën. Het gaat natuurlijk niet alleen over de moestuin, maar ook over het bodemleven, hoe zorg je met elkaar voor de natuur, wat kun je maken van de oogst, wat kun je wel en niet eten… Er is zon of juist regen. Met je handen in de modder. Slakken eten de plantjes en de oogst op.  Zo veel leerzame momenten. Zowel voor de kinderen, als voor ons als (groot)ouders.  

Kinderen leggen elkaar uit hoe je gereedschap moet gebruiken. Er wordt nagedacht over wat je kunt zaaien (witte bonen in tomatensaus, frietjes en asperges met ham en kaas). Bijen en vlinders worden aandachtig bestudeerd. En er worden kleine angsten overwonnen (spinnen in de emmer, kikkers over je schoen, modder aan je vingers).  

Wil je ook deelnemen aan de moestuinactiviteiten, neem dan contact op met een van de moestuin-coördinatoren via social Schools.